Megmérettetés

2024.04.19. 18:45

Végzős diákok díszmunkáikból tartottak bemutatót Csabán, a Zwackban – galériával, videóval

A Békéscsabai SZC Zwack József Technikum és Szakképző Iskola immár 37. alkalommal rendezte meg pénteken díszmunka-bemutató napját. A kereskedelmi ágazat, a pék-cukrász ágazat, a pincér – vendéglátóipari ágazat és a szakács, panziós-fogadós ágazat végzősei mutatták be tudásukat.

Dinya Magdolna

Eke Ibolya, az intézmény igazgatója elmondta, minden évben a végzősök, a szakmai vizsgák előtt állók vesznek részt ezen a megmérettetésen, ahol mindenki a saját szakmájára jellemző termékeit készíti el. A pincérek egy díszterítést, a szakácsok hidegtálakat, a cukrászok tortákat készítettek. A pék-cukrászok választhattak, hogy pékterméket vagy dísztortát készítsenek, de idén is a torta mellett döntöttek. A kereskedelmi értékesítők, a kereskedő és webáruházi technikusok díszcsomagolásokat készítettek, a dekoratőrök pedig egy installációt.

díszmunka, végzős, zwack, cukrász, szakács, pincér
A végzős diákok számos különleges díszmunkával készültek. Fotó: Beol.hu

Szakmai zsűri bírálta el a díszmunkákat

A gyerekek a duális képzőhelyen az ottani oktatójukkal együtt készültek fel erre a versenyre, ők segítették a diákokat, hogy a megadott témakörben milyen jellegű legyen a díszmunkájuk. A legjobb munkákat egy-egy ágazaton belül, az iskola által felkért szakértői zsűri bírálta el. 

Hódos Krisztián szakács szakoktató elmondta, hogy három különböző hideg előételt kellett a szakács tanulóknak elkészíteniük a hideg konyha előírásainak megfelelően, majd különböző formában a tányérra rendezniük, valamint megfelelő asztali környezetbe helyezniük. 

Szabóné Veres Ilona, a felszolgálók szakoktatója kifejtette, hogy az ő tanítványai a vendéglátó technikusok, akik gyakorlati munkahellyel nem rendelkeznek így az iskolában kellett felkészülniük a versenyre és egy díszasztalt kellett elkészíteniük a menükártyához kapcsolódva. 

Tóth Eszter Éva a versenyen indult dísztortájával Fotó: Beol.hu

A legjobbak pénzjutalomban részesültek

Az eredményhirdetésen a legjobb díszmunkákat készítő diákok pénzjutalomban részesültek a Zwack Unikum Nyrt. támogatásából. A kereskedők közül első helyen Antal Dóra végzett, a cukrász szakmacsoportban Szántó Lili, a pék-cukrász szakmacsoportban Tari Krisztián, pincér kategóriában Pap Dániel, szakács kategóriában pedig Gulyás Edina bizonyult a legjobbnak.

A nap folyamán az iskola különböző tantermeiben több szakmai előadást is tartottak, például az online kereskedésről, az Erasmus programról, a laboratóriumi veszélyekről, vagy a vármegyei civil szervezetekről.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában