Választás

2024.05.02. 17:58

Több mint kétszáz polgármesterjelölt eddig Békésben

A jelenlegi állás szerint több mint kétszáz polgármesterjelölt száll ringbe a június 9-ei önkormányzati választásokon Békés vármegye 75 településén. A lista még bővülhet. Bár vannak olyan falvak, ahol mindössze egy induló jelentkezett be, akadnak olyan települések is, ahol öten, hatan, sőt heten foglalnák el a vezetői széket. A jelöltek közel 70 százaléka függetlenként, 20 százaléka pedig kormánypárti színekben méretteti meg magát.

Licska Balázs

Tizenöt olyan Békés vármegyei falu van, ahol mindössze egyetlen polgármesterjelölt jelentkezett be eddig – derült ki a Nemzeti Választási Iroda honlapjáról. Érdekesség, hogy ők mindannyian a jelenlegi településvezetők, tehát nem várható váltás Almáskamarás, Biharugra, Csorvás, Doboz, Kardos, Kardoskút, Kertészsziget, Kétsoprony, Köröstarcsa, Medgyesbodzás, Méhkerék, Sarkadkeresztúr, Tarhos, Telekgerendás és Újszalonta esetében.

polgármesterjelölt, önkormányzati választások, június 9.
Június 9-én lesznek az önkormányzati választások, egyes településeken több a polgármesterjelölt. Illusztráció: MW

Nyolc településen nagy verseny várható

Huszonhárom településen ki-ki mérkőzés van kilátásban, ketten szállnának ringbe a polgármesteri posztért, Battonyától Kétegyházán át Zsadányig. Hármas verseny 18 településen várható, Dombiratostól Mezőgyánon vagy éppen Sarkadon keresztül Vésztőig. A jelenlegi információk szerint négyen rajtolhatnak 11 településen, Békéstől és Békéscsabától Gerendáson és Geszten át Medgyesegyházáig és Mezőhegyesig.

Nagy verseny várható nyolc településen. Ezek közül ötben – Bélmegyeren, Dévaványán, Nagykamaráson, Nagyszénáson, Szarvason – öt, kettőben – Mezőberényben és Orosházán – hat, míg Muronyban hét polgármesterjelölt jelentkezett be: a valasztas.hu oldalon lévő megfogalmazás szerint lett bejelentve, vette át az ajánlóíveket vagy lett nyilvántartásba véve.

Tízből hét polgármesterjelölt függetlenként száll ringbe

Az összességében több mint kétszáz polgármesterjelölt mintegy 70 százaléka függetlenként száll ringbe a valasztas.hu oldalon elérhető információk alapján. Negyvenkét induló – azaz nagyjából minden ötödik – mögött ott vannak a kormánypártok, a jelölőszervezetek között ott találni a Fidesz-KDNP-t, a Fideszt, valamint a Fidesz és a Nemzeti Fórum párosát. A Nemzeti Fórum önmagában egy jelöltet támogat.

A Mi Hazánk mondható a legerősebb ellenzéki pártnak a polgármesterjelöltek számát tekintve, hat induló mögött szerepel jelölőszervezetként. A DK, az MSZP, a Párbeszéd-Zöldek és a Momentum pedig – vagy egyedül vagy összefogásban – négy jelölt mögött tűnik fel. Egy-egy jelöltet tudhat magáénak a Mindenki Magyarországa Néppárt és a Megoldás Mozgalom. 

Civil szervezetek is állítanak jelölteket

Közben civil szervezetek, szerveződések is rendelkeznek polgármesterjelöltekkel. Békéscsabán ilyen a Hajrá Békéscsaba Egyesület és a Patrióta Békéscsaba Egyesület, Gyulán a Gyulai Városbarátok Köre, Nagyszénáson a Polgári Egyesület Nagyszénásért, Orosházán a Közösen Orosháza Városáért! Lokálpatrióta Mozgalom, Szarvason a You-Klub Egyesület, Tótkomlóson a Jadviga Lokálpatrióta Egyesület, Vésztőn pedig a Vésztőért Városfejlesztési Egyesület. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában