Csillagászat napja

2024.04.24. 09:07

Bolygóhasító űrrepülő is épült Nagyszénáson

Nagyon aktívak a nagyszénási amatőr csillagászok. Az elmúlt időszakban például a gyerekek körében meghirdetett csillagászati makettkészítő versenyt szervezték meg. Kihirdették az eredményeket.

Csete Ilona

Legóból építettek űrjárműveket a gyerekek Nagyszénáson

Fotó: Tüskés Tibor

A Mira Csillagászati Egyesület közösségi oldalán számoltak be arról, hogy sikeresen lezajlott a XIV. csillagászati makettkészítő verseny Nagyszénáson. Látható is a munkákból kiállítás a szénási kulturális központban.

Fődi Andrásné számolt be arról, hogy idén újítottak, legó volt az alapanyag. A gyerekek (27 fiatal) fantasztikus ötleteket valósítottak meg. A versenyre egyéniben 10 alsós, és 5 felső tagozatos nevezett. Volt 5 csapat, közülük egy 4 fős, a többiek párban dolgoztak.

Eredmények:

alsósok között 1. Uhljár Balázs (bolygóhasító űrrepülőgép), 2. Andrékó János (űrjáró), 3. Báló Zsombor (zombiölő űrrepülőgép).

Felső tagozat egyéniben: 1. Orbán Milán (modern űrrepülőgép), 2. Uhljár Dániel László (holdjáró). 

Csapat: 1. Petrik Zorka és Krivik Renáta (űrrepülő), 2. Győző Ciprián, Menárik Martin András, Lukács Rikárdó, Szani László Dávid (nemzetközi űrállomás).

A szénásiak háza tájáról érkezett egy másik jó hír is: megkapta a 3. helyezésért járó elismerést Molnár Endre 5. osztályos diák, a csillagászati szakkör tagja, aki részt vett a Macik az égi szekéren című országos csillagászati levelező versenyen (a Coolstarz Csillagászati Szakkör és a Planetology.hu szervezte).

Karnyújtásnyira az univerzum: az utazó planetárium program keretében Nagyszénáson szombaton érdekes előadásokkal várják az e téma iránt érdeklődőket a helyi művelődési házba 10 órától. A csillagos ég rejtelmeiről, a Holdról, a Napról és arról is tartanak érdekfeszítő beszámolókat az előadók, hogy miként válhat valakiből űrhajós.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában