Vándorkiállítás

2024.04.24. 16:26

A fiatalok legjobb fényképei Békéscsabára érkeztek - videóval

Az 57. alkalommal meghirdetett országos középiskolai fotópályázat legjobb száz képéből összeállított tárlat Békéscsabára érkezett. A vándorkiállításnak május 14-ig a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium ad otthont. A békéscsabai középiskola tanulói rendkívül eredményesen szerepeltek a pályázaton, helyezéseket és különdíjat érdemeltek ki, valamint a legjobb intézménynek járó díjat ugyancsak ők hozták el.

Licska Balázs

A fotópályázat legjobb száz képéből összeállított vándorkiállítás Békéscsabára érkezett

Fotó: Bencsik Ádám

A kiállításmegnyitón Varga Tamás alpolgármester azt mondta, hogy ez a fotó és a diákok alkotásainak ünnepe. Beszélt arról, hogy mennyire fontos a tanulók életében és későbbi pályafutásában az, amit tanáraiktól kapnak. Úgy véli, hogy a Szent-Györgyiben egy olyan műhely működik, ahonnan egy életre szóló csomagot, tudást és látásmódot vihetnek el a fiatalok.

Hozzátette, hogy objektív mércét jelent a fotópályázat, azon belül pedig az, hogy a legjobb száz felvétel közül 31-et szent-györgyis fiatalok készítettek, hogy helyezéseket és különdíjat érdemeltek ki, illetve, hogy elhozták a legsikeresebb középiskolának járó vándorserleget most is.

legjobb
Tálas Csaba és Varga Tamás
Fotó: Bencsik Ádám

Az országos középiskolai fotópályázatot a Baranya Vármegyei Szakképzési Centrum Simonyi Károly Technikum és Szakképző Iskola hirdette meg. A középiskola oktatója, Domján Endre ismertette, hogy a pályázatra több mint 1100 alkotást küldtek be a fiatalok. 

Volt profi és amatőr kategória, attól függően, hogy a diák részt vesz-e fotós szakképzésben vagy sem. Minden évben meghirdetnek egy speciális témát, amely ezúttal a közkedvelt makró volt, minden más így az egyéb kategóriába került. Hangsúlyozta: ez a lényege egyébként a pályázatnak, hogy abban a témában alkothatnak a tanulók, ami őket érdekli, amiben kifejezhetik saját magukat – és a tárlat szintén pont ettől válik változatossá.

Úgy véli, hogy egy örökség az, ami megtekinthető a kiállításon, ezzel utalt arra, hogy milyen komoly, több évtizedes hagyományokra tekint vissza a középiskolásoknak szóló fotópályázat. Örült annak, hogy ki tudták mozdítani Pécsről a legjobb száz alkotást bemutató kiállítást, és nem véletlen, hogy Békéscsabára hozták, mivel sikeresen szerepeltek a kiíráson a szent-györgyis tanulók.

Imre György, a Szent-Györgyi oktatója elmondta, hogy szoros együttműködés alakult ki a békéscsabai és a pécsi középiskola között, kölcsönösen segítik egymást, és a kapcsolat egyik eredménye az, hogy a vándorkiállítás először Békéscsabára került.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában