Oktatás

2024.05.04. 14:46

Laptopokat kap számos békési diák is

A tavaly őszi szállítás után idén újabb, csaknem 20 ezer laptopot kapnak Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Baranya és Somogy vármegye diákjai mintegy 4 milliárd forint értékben.

Dinya Magdolna

A Klebelsberg Központ nevében eljáró Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) a csaknem húszezer notebook beszerzésével kapcsolatos közbeszerzés nyerteseként nevezte meg a Delta Systems Kft. vezette konzorciumot, mellyel a négy vármegye tanulói számára biztosítják a digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeit – adták hírül profitline.hu weboldalán.

laptopok,osztás,tanulás,diákok
A tanuláshoz szükséges szoftvereket és az online alkalmazásokat is tudják majd használni a diákok  a laptopok segítségével. Forrás: shutterstock

A harmadik éve futó projekt mostani ütemében az 5., 6., és 9. évfolyamon tanulókhoz juttatnak el 193 ezer eszközt, a konzorciumvezető Delta Systems Kft. a keretmegállapodás értelmében Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyébe 9937 darab, Baranya és Somogy vármegyébe 10 ezer darab notebook beszerzési feladatait nyerte el. 

A diákok és tanáraik laptopokkal való ellátásáról még a koronavírus járvány idején született kormányzati döntés, hogy a távoktatáshoz és általában is a gyorsan digitalizálódó oktatáshoz fel legyenek készítve 5. osztálytól felfele az állami oktatásban résztvevők. A mostani beruházás célja, hogy a koronavírus járvány kapcsán a köznevelésben megindult dinamikus módszertani és infrastrukturális fejlődést tovább vigye, és a jelenléti oktatás keretei között valósítsa meg, ezáltal a következő időszak változó társadalmi, gazdasági kihívások közepette is versenyképes, egyenlő hozzáférést biztosító, minőségi köznevelési szolgáltatást nyújtson a gyermekeknek és a családoknak. A digitális kompetenciák fejlesztése hozzájárul ahhoz, hogy a köznevelésből kilépő tanulók rendelkezzenek a munkába álláshoz, szakképzésbe, a felsőoktatásba történő becsatlakozáshoz vagy akár az egész életen át tartó tanuláshoz szükséges eszközökkel és készségekkel.

Noha a laptopok nyilván nem olyan „erőgépek” lesznek, melyek alkalmasak lennének a legnagyobb erőforrásigényű játékok futtatására, a specifikációt évről évre úgy igazítják, hogy a tanuláshoz szükséges szoftvereket, videókat, interaktív online alkalmazásokat kényelmesen tudják használni a diákok, ugyanakkor hordozható, biztonságos, praktikus kialakításúak legyenek. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában