Testvértelepülések

2024.04.24. 17:46

Megerősítették baráti és hivatalos kapcsolataikat

Megerősítette Orosháza a testvértelepüléseivel az eddig is élő együttműködését. Szerdán ünnepi testületi ülést tartottak a városházán, ahol megjelent személyesen Zomba és Tusnádfürdő polgármestere, később csatlakozott hozzájuk Nagykároly városvezetője.

Csete Ilona

Orosháza önkormányzatának van több településsel is aláírt testvértelepülési megállapodása. Diákcsereprogramok, gazdasági, turisztikai és baráti látogatások sora jellemezte az elmúlt évtizedeket. Az Orosháza hét programjának keretében szerdán délelőtt, az ünnepi testületi ülésen ezeket a dokumentumokat megerősítették, ellátták a települések vezetői kézjegyükkel.

Az ünnepi nyilatkozatot az orosházi polgármesteri hivatalban írták alá
Fotó: Csete Ilona

Az okiratok aláírása előtt elsőként, a vendéglátók nevében, Dávid Zoltán polgármester és Németh Béla képviselő, a testvértelepülési kapcsolatokért felelős tanácsnok üdvözölte az újratelepítését ünneplő város nevében a vendégeket. Majd Tusnádfürdő polgármestere, Butyka Zsolt köszöntőjében arra emlékeztetett, 1995 óta sok közös élmény és emlék, esemény fűzi össze a két települést. Fontosnak nevezte, hogy a határon túli közösségekkel való kapcsolat ne csak papíron létezzen.

Zombáról Szűcs Sándor polgármester érkezett Orosházára, aki történelminek nevezte a két település kapcsolatát, amely idén 280 éves. Elárulta, ő, mint településvezető ezennel harmadik alkalommal erősíti meg az együttműködést. Polgármesterként elköszönt és azt ígérte, aki a folytatásban a zombaiak településvezetője lesz, annak segíti életben tartani az orosháziakkal ezt a máig szoros köteléket.

Az ünnepi nyilatkozatban a felek kijelentették, hogy a meglévő kapcsolatot megerősítik, a baráti kapcsolatokat elmélyítik. Ez a szándék egybecseng a polgári közösség szándékával. 

Nagykárolyból később érkezett Kovács Jenő, a polgármester is aláírta a dokumentumot. Szenttamáson látja el kézjegyével az ünnepi nyilatkozatot Radivoj Debeljački polgármester, aki nem tudott jelen lenni az ünnepségen.

Szűcs Sándor, Dávid Zoltán, Szilassi-Horváth Tibor a díszkulcs átadásán
Fotó: Csete Ilona

Dávid Zoltán ajándékokat adott át e jeles alkalomból a testvértelepüléseknek, majd Szilasi-Horváth Tibor, zombai őseire büszke volt alpolgármestere a városnak, összefogva néhány orosházival, elkészítette Orosháza város díszkulcsát, amit Zombának ajándékoztak.

Előtte azonban elmesélte, zombai ősei okán kért szót.

– Tavaly született meg a gondolat, hogy a városalapítási évfordulón a zombai barátainknak egy különleges ajándékkal kedveskedjünk, emlékeztetve őket a 280. évfordulóra. Összefogva Varga Attilával, Szabó Pállal, Török Mátéval, Szula Csabával, Molnár Bélával, megalkottuk Orosháza város díszkulcsát, hogy jelképként Zombának átadjuk – mesélte el az átadón.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában