Engedély nélkül tartott fegyvereket

2024.05.04. 14:12

Fegyverarzenál Békésben, lőfegyverekkel, lőszerekkel is visszaélt a csabai férfi

Lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntette miatt emelt vádat a Szarvasi Járási Ügyészség egy 65 éves, büntetlen előéletű, békéscsabai férfi ellen. A terhelt fegyverarzenált, több működőképes lőfegyvert és nagy mennyiségű lőszert birtokolt a tartásukhoz szükséges rendőrhatósági engedély nélkül.

Nyemcsok László

Forrás: Shutterstock

A vádirat szerint a fegyvertartási és -viselési engedéllyel nem rendelkező férfi 2015-ben az azóta elhalálozott édesapjától egy duplacsövű sörétes vadászpuskát, valamint egy szovjet gyártmányú, egylövetű, hangtompítós puskát, továbbá nagyobb mennyiségű lőszert kapott. Ezeken túlmenően 2017-ben egy azóta szintén elhalálozott békéscsabai férfitól nyolc, működőképes lőfegyvert, valamint nagyobb mennyiségű lőszert kapott, ezek is a fegyverarzenál részét képezték.

Érzelmileg kötődött a lőfegyverekhez és lőszerekhez

A férfi ezeket a lőfegyvereket és lőszereket – amikhez érzelmileg erősen kötődött – békéscsabai lakóhelyén, az irányítása alatt álló gazdasági társaság békéscsabai telephelyén, valamint a gyomaendrődi nyaralójában engedély nélkül tárolta.

A Békés Vármegyei Rendőr-Főkapitányság nyomozói 2023. november 24-én kutatást tartottak a férfi békéscsabai lakóházában. Ennek során a hálószobából egy kínai gyártmányú, míg a kazánházból egy spanyol gyártmányú légfegyvert foglaltak le.

Fegyverarzenál Gyomaendrődön is

A férfi irányítása alatt álló cég békéscsabai telephelyén, a műhelyből egy egylövetű, csehszlovák gyártmányú sportpisztoly, míg a műhely faláról egy CO2 üzemű légfegyvert foglaltak le. A férfi gyomaendrődi nyaralójából két szovjet gyártmányú, forgó tolózáras ismétlőpuskából házilagosan átalakított, hangtompítós lőfegyver, két egylövetű, a fegyvercső kivételével minden elemében házilagosan tervezett és kialakított hangtompítós lőfegyver, egy duplacsövű sörétes vadászpuska, egy egylövetű hangtompítós puska, valamint 1115 töltény került elő. Valamennyi lefoglalt fegyver működőképes lőfegyvernek, a lefoglalt töltények pedig működőképes lőszernek minősülnek.

Az ügyészség próbaidőre felfüggesztett börtönre tett indítványt

Az ügyészség álláspontja szerint a terhelt megszegte a lőfegyverekről és lőszerekről szóló törvényt, mely szerint rendőrség által kiadott engedély szükséges az „A”, illetve a „B” kategóriába tartozó tűzfegyver, a lőfegyverdarab, az e törvény alapján lőfegyvernek minősülő légfegyver, a lőszer, a lőszerelem és a hangtompító tartásához.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit tárgyalás mellőzésével, az ügy iratai alapján hozott büntetővégzésében próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélje. Ugyanakkor megbánó magatartására, idősebb életkorára, büntetlen előéletére és törvénytisztelő életmódjára figyelemmel előzetesen mentesítse a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól.

A járási ügyészség indítványt tett a lefoglalt lőfegyverek és lőszerek elkobzására, valamint arra, hogy a bíróság kötelezze a terheltet a nyomozás során felmerült, több mint egymillió forintot kitevő bűnügyi költség megfizetésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában