Milliókat is visszaadnak

2024.05.06. 15:42

Becsületes megtalálók: sokszor csak a fejünket nem hagyjuk el Békésben

Két és fél millió forinttal hagyta el a táskáját egy férfi Békéscsabán, néhány nappal később Mezőberényben, a Szent János utcában a rendőrökhöz odament egy nagymágocsi férfi, hogy pár perccel korábban a Csabai úton talált egy pénztárcát. A piros tárcában az iratok mellett pénz is volt, mindkét esetben fellélegezhettek a sértettek a becsületes megtalálóknak köszönhetően. A Békés vármegyei rendőrségen közölték, rengeteg dolgot elhagyunk, de többségük szerencsére előkerül.

Nyemcsok László

Házfelújítással kapcsolatos dolgokat akart intézni egy férfi, Békéscsabán, azért volt nála két és félmillió forint. Járt egy lottózóban, ott még nála volt a táska, majd ismerősével autóval mentek tovább. Amikor észrevette a férfi, hogy nincs meg a táska, rögtön visszamentek a lottózóhoz, keresték, de nem találták meg. Egy becsületes embernek köszönhetően mégsem járt pórul a figyelmetlen ember.

becsületes megtaláló, rendőrség, piros pénztárca
Becsületes megtaláló. Milliók lapultak a pénztárcában. Forrás:  Illusztráció: Shutterstock

Becsületes megtaláló jelentkezett a táskával

Szombati Andrea, a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta, a rendőrök is végigjárták azt az útvonalat, amerre a férfi ment az ismerősével. Végül úgy lett meg a táska, hogy egy becsületes megtaláló jelentkezett vele a Békéscsabai Rendőrkapitányságon. Így a tulajdonosa a pénzével együtt visszakapta. A férfi nagyon örült, meg is jutalmazta jótevőjét.

Pár nappal később Mezőberényben, a Szent János utcában a rendőrjárőrökhöz odament egy nagymágocsi férfi azzal, hogy pár perccel korábban a Csabai úton talált egy pénztárcát. A piros tárcában az iratok mellett pénz is volt. A rendőrök jegyzőkönyvben rögzítették, hogy átvették a talált tárgyat, amit a tartalmával együtt hiánytalanul visszaadtak a tulajdonosnak. A nő azt mondta, hogy valószínűleg a kocsija tetejéről esett le a pénztárcája.

Ha nincs információ, hogy kié, akkor a jegyzőnél kell leadni

Szombati Andrea kitért arra, a talált tárgyat nem szabad megtartani, mielőbb vissza kell juttatni a tulajdonoshoz. A Büntető Törvénykönyv szerint, aki a talált, idegen dolgot eltulajdonítja, vagy nyolc napon belül a hatóságnak, vagy annak, aki elvesztette, nem adja át, illetve a véletlenül vagy tévedésből hozzá került idegen dolgot eltulajdonítja, vagy nyolc napon belül nem adja vissza, bűncselekményt, jogtalan elsajátítást követ el.

Ha nincs a talált dologban, rajta olyan információ, amelyből következtetni lehet arra, hogy kié, vagy a megtaláló nem tudja visszajuttatni a tulajdonosnak, akkor a helyi önkormányzat jegyzőjénél kell leadni a talált tárgyakat. Szükség esetén a rendőrök is segítenek a megtalálónak az ügyintézésben.

Gyakori, hogy az autósok felteszik dolgaikat a jármű tetejére

– A történtek kapcsán kérjük, hogy mindenki vigyázzon a személyes dolgaira – emelte ki a szóvivő. – A táskáikat rövid időre se hagyják őrizetlenül. Ha letámasztják a biciklijüket, ne hagyják ott a táskát a kormányon vagy a bicikli kosarában. Amikor boltokban, piacon vásárolnak, és válogatnak az áruk között, ne tegyék le a pultra, polcokra a táskáikat, pénztárcájukat, telefonjukat.

Szombati Andrea szólt arról, gyakori, hogy az autósok, amíg kinyitják a kocsit, felteszik dolgaikat a jármű tetejére. Előfordul, hogy úgy indulnak el, hogy az ott is marad. Jó esetben az első kanyarban felfigyelnek rá, hogy csúszkál a tetőn vagy lecsúszott onnan. A rosszabb forgatókönyv viszont az, hogy csak később jönnek rá, mi történhetett, és keresik az értékeiket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában