Közélet

2016.05.07. 07:49

Ez is eljött: Békésben is drágulhat a tévénézés

Programdíjat kérhetnek ezentúl az RTL Klub és a TV2 műsoráért a két tévécsatorna médiaszolgáltatói. Ez azt jelenti, hogy drágulhatnak az előfizetési díjak, azaz többe kerülhet a tévézés, igaz, a szolgáltatók szerint még korai erről beszélni. A döntés Békés megyében majdnem 80 ezer háztartást érint, ennyi lakás van bekötve a kábeltelevízió-hálózatba.

Licska Balázs

A kormány a minap hozott döntésével lehetővé tette a két legnagyobb nézettségű országos kereskedelmi tévécsatornának, az RTL Klub és a TV2 számára, hogy pénzt szedhessenek a kábeles terjesztésért – közölte az MTI. Az RTL Magyarország közleményében rögtön üdvözölte is a határozatot, amely szerint az RTL Klub is jogosult programdíj beszedésére a jövőben a műsorterjesztőktől.

Kéry Ferenc, a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség elnöke úgy nyilatkozott a Világgazdaság című napilapnak, hogy a kábeltelevízió-előfizetői díjak minden bizonnyal emelkedni fognak a döntés nyomán. Ugyanakkor a drágulás mértékét még korai volna megbecsülni, az attól is függ, hogy a tévétársaságok mennyit kérnek majd a terjesztőktől.

Elképzelhető most még az is, hogy a kábelesek kénytelenek lesznek valamennyit lenyelni, és az is lehet, hogy a többi csatornán spórolnak majd. Kéry Ferenc szerint emellett az is egy lehetséges forgatókönyv, hogy a társaságok létrehoznak egy külön csomagot, és abban csak az RTL Klubra és a TV2-re lehet szólóban előfizetni.

A Világgazdaság azt írta, hogy a tévétársaságok már korábban is szerettek volna pénzt kérni a kábelszolgáltatóktól, a hírek összesen évi 5-6 milliárd forintos elvárásról szóltak. Ehhez átlag kétezer forintos tarifacsomagdíj-emelést kellene végrehajtani, amit a piac viszont nem viselne el: a szakértők szerint 500-600 forint körül lehet a lélektani határ. A lap szerint a piac kilencven százalékát a tíz legnagyobb társaság, köztük is főleg a UPC, a Telekom, a Digi és az Invitel fedi le. A két nagy országos kereskedelmi televízió, az RTL Klub és a TV2 eddig reklámokból tartotta el magát, ennek fejében a legtöbb kábelszolgáltatónál a legolcsóbb csomagba kerültek eddig, így a legszélesebb közönséghez jutottak el.

Lapunk kereste a Magyar Telekomot, a UPC-t, a Digit és az Invitelt, hogy mire számítanak a kormány döntését követően; vagyis amennyiben valóban pénzt két a két csatorna a kábeles terjesztésért, emelik-e a tarifáikat, és ha igen, akkor mennyivel? Arról is kérdeztük őket, várható-e, hogy újabb csomagokkal jelentkeznek, melyben csak az RTL Klub és a TV2 lesz elérhető?

A UPC Magyarország Kft.-nél megosztották a már ismert tényeket, azaz, hogy a kormányrendelet értelmében az RTL Klub és a TV2 mostantól jogosan kérhet programdíjat a műsorterjesztőktől. Hozzátették ugyanakkor, hogy a rendelet további részleteket még nem közölt, a műsorszolgáltatókra és a műsorterjesztőkre bízza, hogyan állapodnak meg egymással.

– Mivel a jogszabály csak most lépett hatályba, túl korai lenne kommentálni a hírt – zárták rövidre a UPC Magyarország Kft.-nél. A Digi Kft.-nél még ennél is szűkszavúbban nyilatkoztak, azt írták, hogy a témában jelenleg nem tudnak többet nyilatkozni, mint amennyi információ a sajtóban elérhető.

Békés megyében is sokakat érint a döntés
A kábeltévé-szolgáltatás előfizetőinek száma 2014 végén Magyarországon 2 millió 368 ezer volt, és ők nagyjából kétezer programcsomag közül választhattak – ez derült ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatait böngészve. Békés megyében valamivel több mint 78 ezer lakás volt bekapcsolva a kábeltelevízió-hálózatba 2014-ben, ez több mint az azt megelőző években. Az ezer lakosra jutó kábeltelevízió-hálózatba bekapcsolt lakások száma is folyamatosan emelkedett az elmúlt esztendőkben, amíg az 2012-ben 207 volt, addig 2013-ban már 214, 2014-ben pedig 224.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!