Közélet

2013.05.10. 18:34

„Le fogjuk győzni a mutyit” - demonstráció a Fidesz-iroda előtt

„A dohánymutyi súlyosan károsítja ön és környezete egészségét” - ezt üzenték a Fidesznek a péntek délutáni ellenzéki demonstráció résztvevői Békéscsabán.

P. G. - Beol.hu

Fotó: Lehoczky Peter

Az új trafikszabályozás, a trafikmutyi néven elhíresült botrány miatt tiltakozott az MSZP, az Együtt 2014-PM Szövetség és a Demokratikus Koalíció pénteken délután Békéscsabán, a Fidesz-iroda előtt. A demonstráción mintegy ötvenen vettek részt.

— Szinte száz százalékban a Fideszhez közeli rokonok, gyerekek, párttisztviselők, kopogtatócédula-gyűjtők, műkörmösök nyerték el a dohányárusítás jogát Magyarországon. Minden olyan alkalmat ki fogunk használni, amivel ráirányíthatjuk a figyelmet a visszaélésekre, a trafikmutyira — vezette fel a demonstrációt Varga Zoltán, az MSZP Békés megyei elnöke.


— Köszöntöm a mutyiellenes koalíció tagjait — vette át a szót Bod Tamás, az Együtt 2014 Párt alapító tagja, akinek beszédében kulcsszerepet kapott a mutyi szó. Szerinte a kormány felért a mutyi „Csimborasszójára”, s úgy vélekedett, még a Fidesz táborának nagy része számára is kínos, ami történik.

— Mutyi hátán mutyi. Mutyiország helyett teljesítményen, szaktudáson alapuló országot kell létrehozni. Le fogjuk győzni a mutyit — fogalmazott, majd kiemelte, a dohánypályázat győzteseinek nagy része korábban egyáltalán nem foglalkozott cigarettakereskedelemmel.

Dancsó Tibor, a Demokratikus Koalíció békéscsabai elnökségi tagja hangsúlyozta, nem vitatják, hogy a dohányzás káros az egészségre, de arról sem szabad elfelejtkezni, hogy egy nagyon komoly üzletágról is van szó. A dohányforgalom hetven százalékát ma kisboltok, kisvállalkozók bonyolítják le, akik közül sokan csak azért vannak talpon, mert még dolgozhatnak.

— Most viszont emberek, vállalkozások, családok tömege kerül az ellehetetlenülés szélére — fogalmazott Dancsó Tibor. Követelte a teljes pályáztatás nyilvánosságra hozatalát és új pályáztatás lebonyolítása mellett érvelt.

Miklós Attila, az MSZP békéscsabai elnöke saját megfogalmazása szerint magyarságára büszke, baloldaliságát felvállaló európaiként szólt a jelenlévőkhöz. Úgy vélekedett, baráti, családi együttműködések rendszere épült ki a Fidesz kormányzás elmúlt néhány esztendeje alatt.

— Az idilli képet festő propaganda ellenére ma Magyarországon százezrek éheznek, tízezreknek nincs munkája. Jövőre az összefogás erejével le fogjuk váltani a trafik- és földmutyit véghez vitt kormányt — tette hozzá Miklós Attila.

A demonstráció végén a tüntetők Bod Tamás vezetésével — előre beharangozott „performance-ként” — három borítékot címeztek meg Vantara Gyula, dr. Kovács József és Erdős Nobert országgyűlési képviselők részére, amibe a „dohánymutyi súlyosan károsítja ön és környezete egészségét” és hasonló feliratokat helyeztek.

Vantara Gyula fideszes országgyűlési képviselő, választókerületi elnök péntek délutáni újabb közleményében leszögezte, a dohányprofit eddig javarészt a multiknál volt. Az új trafikszabályozással tízszer annyi családi vállalkozás jut megélhetéshez, mint korábban. Véleménye szerint a baloldal, ahogy a rezsicsökkentésnél, úgy most is a multik oldalán áll.

„A maffiabaloldal aljas lejárató hadjáratot indított. A baloldal most is a multik oldalán áll. Ezzel akarják elterelni a figyelmet az elmúlt 20 év legsúlyosabb politikai botrányáról. Arról, hogy Gyurcsány-Bajnai-kormány a 2010-es választások előtt lepaktált az alvilággal. Elég a hazugságokból, a gyűlöletkeltésből és az uszításból!” — hangsúlyozta a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!